Friday, January 22, 2016

Küüditatute mälestusmärk


Maigi Magnus osales Nõukogude võimu poolt vägivaldselt Siberisse viidud fiiliate mälestusmärgi rajamise konkursil. Kokursi korraldas Korp! Filiae Patriae muinsuskaitsealasse kuuluva Struve 4, Tartu haljasalale. 
"Külmale maale", autor Maigi Magnus (2015)
Igale küüditatud fiiliale on nimeline mälestusplaat jalajälgedega. Jäljed ei ole pelgalt lohud, millesse uuesti astuda saab, vaid skulpturaalne peegelpilt jälgedest, sümboliseerides iga isiku eksistentsi, kelle saatus on tagasipööramatu – samadesse jälgedesse ei saa enam uuesti astuda, kuna alustatud teekond katkestati küüditajate poolt.
 
Mälestusplaate on sama palju kui küüditatuidki – 29. See annab visuaalse arusaama küüditatud inimhulgast, tähtsustades eraldi igat indiviidi, andes füüsilise kogemuse ja inimliku mõõtme küüditatutest, pakkudes vaatajale empaatilist kogemust – being present while being absent tõlge ingl. k. viibides siin, olles mujal. Nii ei ole mälestatavad ainult mineviku osa, vaid ka osa tulevikust ja argipäevast.

Mälestusmärk koosneb kokku kolmekümest 0,5m x 0,5m plaadist, millest 29 on valmistatud valgest betoonist ja 1 roostevabast metallisulamist. Roostevabast plaadil on tekst: „Nõukogude võimu poolt vägivaldselt Siberisse viidud õdedele mõeldes. Korp! Filiae Patriae,“ ning luuleread H. Runnelilt. 


Konkurss polnud anonüümne. Võitis korporatsiooni vilistlasliige. Mälestusmärk avatakse 1. juunil 2016.

No comments:

Post a Comment